Колективната или семейна съвест в “Семейните констелации”

January 19, 2024

“Берт Хелингер прави предположението, че всеки има вътрешно чувство или инстинкт, който бди над неговите отношения – СЪВЕСТТА. Тя работи като органа на равновесието в ушите. Ако променим курса си твърде много, усещаме импулси, които се опитват да възстановят баланса. Тази сетивност дава възможност човек инстинктивно и точно да усети две състояния – дали продължава или не продължава да принадлежи към своята група.”*

*Индра Торстен Преис

Има 3 вида съвест: лична, семейна и трансцендентна.

ЛИЧНА СЪВЕСТ – регулира отношенията на човек с близките му (групите, към които принадлежи), баланса на даване и получаване и социалния ред. Най-силната нужда е да принадлежи към семейството. Страхът от изключване се корени дълбоко. В миналото, изключването е било равносилно на сигурна смърт. Добре е да се знае, че човек усеща личната съвест през чувства като: чувство за вина и невинност, чувство за баланс на даване и получаване, чувство за безопастност.

СЕМЕЙНА ИЛИ КОЛЕКТИВНА СЪВЕСТ – не може да бъде усетена и възприета директно. Тя работи скрито и за нея можем да съдим по въздействието й върху членовете на семейството. Изважда на повъхността неразрешени семейни конфликти (травматични преживявания, изкючени хора) от предишни поколения и точно тази съвест става видима в СЕМЕЙНИТЕ КОНСТЕЛАЦИИ.

Съвестта е тази СИЛА, която свързва всички хора в семейството.

Следваме СЕМЕЙНАТА СЪВЕСТ чрез сляпата любов.


© Текстът е авторски. Всички права принадлежат на Веселина Калчева. Ако желаете да използвате част от текста или целия текст, моля упоменете автора и сложете линк към оригиналната публикация.

Свързани статии