Семейни тайни и семейни констелации

February 26, 2024

„В много семейства има неща, които никой не иска да обсъжда или не му е позволено да споменава. Това се случва понякога, когато нещо е било удобно забравено. Макар че по-често това поведение е следствие от желанието на членовете на семейството да запазят скрита дадена тема.

Подобни тайни редовно се появяват в констелациите. Фасилитаторът трябва да е внимателен и да пристъпва към разкриване само на семейните тайни, които ще допринесат за разрешението. Разпитването, разследването и обвинението могат да причинят повече вреда, отколкото да са полезни.

Целта на констелацията е да разреши заплитанията, а не да разкрие истините, стоящи зад семейните тайни. Също така е важно да се уважават причините на предците да пазят тези тайни. За доброто на семейството един притеснителен въпрос може да бъде оставен на мира и да бъде забравен.

Мисля, че е разумно да допуснем, че зад пазенето на тайни стои доброто намерение на предците. Очевидно те не са знаели нищо за лоялностите и заплитанията.

В повечето констелации всичко, което е необходимо, за да се разрешат заплитанията, е да се почетат предците, да им се остави тайната, заедно с нейния емоционален товар и тя да се приеме като част от техните съдби. Когато се стремят да разкрият семейните тайни, хората обикновено са мотивирани от любопитство, педантичност или лицемерна набожност и затова арогантно се поставят над своите предшественици, което може да доведе до още повече заплитания. Все пак, ако е необходимо да се намери добро решение за клиента, тайната ще излезе на светло. По-долу е описан един пример за това.

Мари, на двадесет и седем години, страда от комплекс за малоценност. Две години интензивна психотерапия са дали минимален ефект. По време на констелацията й представителите на нейните вуйчо, майка и баба стоят един до друг в хронологичен ред. Нейната майка е най-голямото дете. Както майката, така и вуйчото се чувстват неудобно на своите места. Когато ги питам дали са на правилното за тях място, те отговарят отрицателно. Когато ги питам какво липсва, майката на Мари отговаря: „Нещо тук не е както трябва.” Тогава казвам: „Ще направим малък експеримент”. Следвайки своята интуиция, добавям друг представител в констелацията. По лично предчувствие му казвам: „Ти си забравено или скрито дете. Виж как се чувстваш”. Бабата на Мари реагира незабавно като поглежда нервно настрани и казва: „Никой не трябва да знае за това”. Майката и вуйчото на Мари веднага се чувстват по-добре и Мари усеща дълбока връзка със скритото дете. По-нататък в констелацията излиза наяве, че детето е било или абортирано, или дадено за осиновяване. Бабата на Мари е била изключително засрамена от това, чувствала се е виновна и никога не е искала да говори за него. Констелацията разкри, че Мари носи тази вина, което създаваше основата за нейния комплекс за малоценност. След констелацията тя се почувства освободена и облекчена.

За да запазят уважение след такава констелация, хората трябва да се въздържат от изкушението да си позволят по-нататъшно разследване, защото това може да доведе само до спекулации.

Разкриването на семейни тайни в семейните констелации може да бъде много тежко, ако семейната тайна се отнася до убийството на член от семейството – дете или партньор. Сериозните семейни тайни имат огромно въздействие върху системите и членовете на семейството в последващите поколения могат да бъдат толкова силно натоварени, че да получат психични травми или дори да развият психични разстройства, при които се налага настаняване в психиатрично заведение.

Източник: Индра Торстен Преис


© Текстът е авторски. Всички права принадлежат на Веселина Калчева. Ако желаете да използвате част от текста или целия текст, моля упоменете автора и сложете линк към оригиналната публикация.

Свързани статии