За Мъжете и Жените

February 13, 2024
„Една връзка не е нещо статично, а е по-скоро динамичен взаимен ангажимент, който успява да съществува чрез непрекъснатото поддържане на баланса между даване и получаване – обединени в любовта.”
Индра Преис

Нарушения на баланса в партньорската връзка

Всяко нарушаване на баланса на даване и получаване отнема по-малко от силата и любовта във връзката. Днес ще разгледаме нарушения на баланса в интимния и сексуален обмен между двамата партньори. Основната разлика между приятелството и връзката е готовността на двамата партньори за по-дълбоко свързване чрез интимността и сексуалността.

К.М. и И.Й. са във връзка около година. Докато К.М. копнее и показва копнежа си за сексуално свързване с И.Й., то другият партньор по-скоро позволява това да се случи без същия копнеж. Балансът на даване и получаване помежду им е нарушен, защото единият получава без да желае, а другият дава, без да получи същото насреща. Това нарушение постепенно разрушава любовта и връзката им.

К.М поставя тема за връзката си, която е на път да приключи. В процеса на интервюто става ясно, че случващото се в настоящата й връзка е повтарящ се модел на дисбаланс в партньорските й взаимоотношения през последните 17 години.

Какъв би могъл да е подхода на метода „Семейни Констелации” в този пример?

Разбира се част от работата е двамата партньори да срещнат (чрез представителите си) и да изкажат своята истина в този момент: „Аз копнея за теб и близостта ти и това ме кара да се чувствам по – уязвима и в подчинена позиция” „Аз не мога да ти отвърна със същото.” „Аз се съгласявам да получа повече” или „Ти даваш, аз получавам, въпреки, че ти не си моя майка и аз не съм твое дете” и т.н.

И също така методът „Семейни Констелации” дава възможност да се погледне много нива отвъд проявлението на темата тук и сега, в дълбочина, каква е скритата причина К.М. да привлича и се свързва с партньори, с които връзките протичат по сходен повтарящ се модел. Вероятните сценарии са много, но посоката е една: ДА СЕ ОСВЕТЛИ СКРИТАТА ЛОЯЛАНОСТ И СВЪРЗАНОСТ с някого, някои и/или нещо(събитие) в семейната история на заявителя, да се спомни, почете, позволи това, което е било трудно и предизвикателно за предците, да се свърже с любовта, почитта и благодарността си към тези преди него – предците, през които животът е минал и е стигнал до него.

Това поставя началото на осъзнатост и осъзната любов и свързаност, която “потича” отново между заявителя и неговите предци и много често отпада необходимостта от повтарящият се ограничаващ модел във връзките, който е бил проявление на сляпата любов.

Съответно след периода на интеграция, за К.М. става възможно да влезе в партньорство, в което и  двамата имат еднакво желание за свързване и интимност; партньорство, в което желанията и нуждите и на двамата са взаимно уважени и приети като проявление на любовта.


© Текстът е авторски. Всички права принадлежат на Веселина Калчева. Ако желаете да използвате част от текста или целия текст, моля упоменете автора и сложете линк към оригиналната публикация.

Свързани статии