Семейни констелации и партньорски връзки

March 25, 2024

Много често в семейните констелации става ясно, че заплитанията и несъзнателните лоялности към предците в рожденото ни семейство оказват съществено влияние върху партньорските ни връзки и интимността ни. С други думи: до голяма степен начина, по който влизаме в интимни взаимоотношения, избора на партньор и моделите ни на интимност са продиктувани от дълбока лоялност и свързаност с нашите предци.
Чрез семейните констелции откриваме нещо забележително – няма вина или виновна страна, има заплитания, които усложняват и често разрушават интимността между двама души. Всеки, който иска да подобри и съхрани партньорската си връзка трябва да има готовност и кураж да погледне към себе си, да се изправи срещу по-дълбоката си истина и да се помири със заплитанията си.

Обичайните доводи и причини, поради които партньорските връзки се провалят са само повърхността на проблема. Семейните констелации ни дават възможност да изследваме по-дълбоките причини и да стигнем до корена на проблема. Много често те са в несъзнателни лоялности към родители или баби и дядовци с тежки съдби. Голяма част от енергията ни е ангажирана в заплитането и на практика не присъстваме или присъстваме много малко за партньора и децата си.

В констелациите наблюдаваме, че когато заплитането е „осветено” и хората с тежка съдба са видени и почетени, партньорите се поглеждат така, сякаш се виждат за пръв път: „Сега те виждам”.

Сред темите, които биха могли да бъдат разглеждани чрез метода „Семейни Констелации” са:
– баланс на даване и получаване във връзките – нарушения;
– непосрещнати очаквания и от двете страни;
– повтарящи се нефункционални модели във връзките;
– “неподходящи” партньори;
– трудности в създаването на дългосрочна връзка;
– страх от секс или интимност;
– страх от самота;
– ревност, връзки с повече от един партньор едновременно;
– приключване на стари връзки и почитане на предишни партньори;
– мястотo на бившите партньори в живота ни;
– мястото на децата;
– връзки и аборти и други.
Семейните констелации могат да помогнат на хората да възстановят хармонията в своите връзки и да дадат една нова перспектива относно това, което могат да направят партньорите в дългосрочен план, за да позволят на своята връзка да процъфти.

Семейната констелация може да бъде добър терапевтичен инструмент, който да даде повече яснота за скритите динамики във връзката. Тя може да помогне на любовта отново да потече свободно, защото изважда наяве скритите причини за трудностите във връзката, правейки възможно да се потърсят разрешения.
Констелацията е и начин да се подобрят взаимоотношенията, без да трябва да се премине през безкрайни сесии с терапевт. Не е нужно партньорът да присъства и дори не е небходимо да знае за констелацията. В този случай се разглежда частта на присъстващия клиент във връзката и се опитват да се намерят подходящите решения за този човек. Етиката забранява да се разглежда семейната система на липсващия партньор, но това не е проблем. Ако единият от партньорите премине през процес на осъзнаване и промяна, другият е принуден да се преориентира и адаптира, ако иска да останат заедно. Опитът показва, че усилията на единия партньор за разрешаване на проблемите във връзката въздействат на другия партньор.

Да останем в любовта, означава всичко, каквото е, да бъде обичано, всичко, каквото е, да бъде прието в душата. Означава, че сме съгласни с него, каквото е, че го обичаме, каквото е, точно такова, каквото е. Означава също, че се съгласяваме с целия живот такъв, какъвто е, собствения си живот, какъвто е, живота на другите, какъвто е, сътворението, каквото е, точно каквото е.
Берт Хелингер


© Текстът е авторски. Всички права принадлежат на Веселина Калчева. Ако желаете да използвате част от текста или целия текст, моля упоменете автора и сложете линк към оригиналната публикация.

Свързани статии