Зависимости, травма и семейни констелации

January 19, 2024

Или зависимостта като сляпа любов...

В теорията на травмата има три основни реакции на нервната система при травматично събитие: бягай, бий се или замръзни.

Различните хора имат различни начини за справяне с травмата: някои хора използват психологическото „изключване” като механизъм за справяне с травмираната си част, други се опитват да се справят чрез вещества.

Пристрастяването може да се разглежда като посттравматична реакция на болката от травмата и също може да има системен корен. Това прави вземането под внимание както на травмата, така и на зависимостта в семейните констелации.

В системната теория, пристрастяването може да е симптом, който се отнася до някакво минало травматично събитие в семейната система, като напр.: изключване, ранна смърт или болезнена загуба.

Берт Хелингер ни дава няколко хипотези, с които да работим със зависимите в констелациите.

    1. От една страна той поддържа хипотезата: „Пристрастяването се появява, когато има прекъсната връзка с бащата ”. Липсващото присъствие на бащата може да предразположи деца и младежи към злоупотреба с наркотици, като начин за запълване на голямата празнота. Такъв може да бъде случаят в следните примери:

– Смъртта на бащата;

– Хронично болен баща;

– Отсъстващ баща;

– Баща, който има още няколко жени, освен майката;

– Откриване, че бащата не е биологичният баща;

– В случай на злоупотреба или кръвосмешение;

– В случай на насилие;

– В случай на война, природни катастрофи, миграция и т.н.

    2. Берт Хелингер изразява и друга хипотеза по отношение на динамиката на зависимостта. Той подчертава необходимостта: „да вземете нещо, да погълнете нещо.“

Пушенето, нараняването на тялото, вдишващи или инжектиращи вещества, пиене, преяждане, всички се превръщат в заместител на получаването от майката и нуждата от нея.

Майката дава (съзнателно или несъзнателно) следното съобщение: „Не приемай нищо от баща си, защото това, което идва от него не едобро.” Следователно майката позволява на детето да взема само от нея. В противен случай тя ще го интерпретира като нелоялност и несъзнавано отговора на детето ще бъде: „Няма да взема нищо от баща си, защото ще те нараня майко; ще чувствам, че те предавам и сега ще взема всичко от теб, майко “.

Тази динамика може да доведе до „приемането“,поглъщане, въвеждане на нещо в тялото.

    3. Берт също отбелязва самоубийствената тенденция при пристрастяване, когато зависимият следва някой в ​​смъртта, член на семейството, който вече е в царството на мъртвите. Тук изречението ще бъде:

Следвам те, дори и в смъртта.“

  1. Друга важна динамика е, когато детето защитава родител, който иска да си тръгне, а сърцето му казва: „Аз за теб.“, “Аз ще отида на твое място.” Пристрастяването или злоупотребата с вещества може да бъде средството, чрез което детето се придвижва към смъртта от името на родителя.

По тези динамики съдим за голямата сляпа любов, чрез която се свързват зависимите със своите родители и предци с тежка съдба.

Какво търсят зависимите хора?

От системната перспектива зависимостта е свързана с майката и бащата (и предците по двете линии) и следователно те търсят връзка с майка си и баща си (и предците по двете линии). Това предполага, че те искат да се свържат отново с майка си и баща си и не намират начин да направят това реално в живота. И тогава те се обръщат към вещества.

Какво предлагат Семейните Констелации в областта на зависимостите?

С констелационната работа  фасилитаторите  могат да подкрепят клиентите си  да разберат динамиката на системната болка и да се свържат отново със  семействата си, с корените си: родителите си, братя и сестри, баби и прабаби. Така те имат възможност да се свържат и със своята сила.

Берт Хелингер казва: „Трябва да вземеш решение: Дали  искаш да бъдеш в служба на живота или в служба на смъртта? “ Това е индивидуален избор, който всеки сам да направи.

В семейните констелации, ние сме в служба на живота!

❤️❤️❤️ В памет на Евлоги: Помним голямото ти, щедро и любящо сърце.❤️❤️❤️

Източници:

Хелингер

Ингала Робл http://www.constelaciones.com.mx/


© Текстът е авторски. Всички права принадлежат на Веселина Калчева. Ако желаете да използвате част от текста или целия текст, моля упоменете автора и сложете линк към оригиналната публикация.

Свързани статии